Hatástalan és veszélyes hagyomány, ami többet árt, mint használ.

Sokan érdeklődnek a fülgyertyázás mint fültisztító módszer felől. Sok bizonytalanság övezi, hogy miként hat és hatásos-e, illetve még azt is, hogy egyáltalán kell-e a fület tisztítani.

Egy fontos megjegyzés: ha aggódik a fülzsír felszaporodása miatt, illetve ha hallásproblémái vannak, minden esetben konzultáljon hallásgondozásban járatos szakemberrel, mielőtt bármilyen további lépésre szánná el magát. 
fekvő nő fülgyertát használ
Döntő jelentőségű, hogy alapos szakorvosi vizsgálatra kerüljön sor, és megfelelő útmutatás nélkül akár jelentős és maradandó károsodást is okozhat saját magának. A fülgyertyázás egyértelműen olyan beavatkozás, amelynél fennáll ennek a lehetősége. Az egészségügyi szakemberek világszerte egyetértenek abban, hogy a fülgyertyázás elavult és veszélyes módszer, amely még az előírásoknak megfelelő alkalmazás esetén is súlyos sérüléseket okozhat. 
A fülgyertyázás miatt továbbá késlekedhet a háttérbetegség miatt szükséges szakszerű ellátás igénybevétele.

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) 2010 eleje óta emeli fel hangját a fülgyertyázás ellen. Folyamatosan felhívja a figyelmet arra, hogy ne alkalmazzuk a fülgyertyázást, és intézkedéseket is hozott az importálók és a fülgyertyázást végző terapeuták ellen.

Mi a fülgyertyázás?

A fülgyertyázást fültölcsérezésnek, illetve aurikuláris hőterápiának is nevezik, és egy olyan alternatív gyógyászati eljárást takar, amely a hiedelmek szerint megtisztítja a fület, a fejet és a keringési rendszert.

A fő kelléke egy általában 25-30 cm hosszú üreges gyertya, amelynek az egyik vége gyakran elkeskenyedik. A terapeuták esetenként paraffinba vagy méhviaszba áztatott és azzal bevont üreges szövettölcséreket (úgynevezett fültölcséreket) is alkalmaznak. 

A kliens az oldalára fekszik, és a gyertya (vagy tölcsér) egyik végét a fülbe illesztik. A gyertyát úgy igazítja a terapeuta, hogy pontosan illeszkedjen, és gyakran ráhelyez egy (műanyagból, alumíniumból vagy papírból készült) védőt, amely felfogja a lecsöppenő viaszt. Ezután a terapeuta meggyújtja a gyertyát, és hagyja leégni. Esetenként vissza is vágja. Amikor már csak néhány centiméterre van a kliens arcától, a terapeuta eloltja a gyertyát. Fülenként két gyertyát is alkalmazhatnak, és a teljes beavatkozás több mint egy órát vesz igénybe.

A terapeuták és a módszer támogatói azt állítják, hogy a láng negatív nyomást hoz létre a gyertyán belül (kéményhez hasonlóan), és ez fellazítja, majd kiszívja a fülzsírt. Sok terapeuta a végén felvágja a gyertyát, és megmutatja, mit távolított el: egy fekete vagy barna színű anyagot, amelyről azt állítja, hogy fülzsírtörmelékből, baktériumokból, szennyeződésekből, méreganyagokból stb. álló elegy.

Egyesek abban is hisznek, hogy a fülgyertyázás egyszerűen felpuhítja a fülzsírt, így az később saját magától kiesik.

A fülgyertyázás vélt előnyei

Miért fülgyertyáznak az emberek? A módszer támogatói szerint a fülzsír eltávolítása mellett a fülgyertyázás számos holisztikus előnnyel rendelkezik, amelyek szinte túlságosan szépek ahhoz, hogy igazak legyenek.
Fülfájós nő fülgyertyázik
Ilyen például az alábbi panaszok meggyógyítása vagy kezelése:
  • stressz és feszültség
  • szédülés
  • fülfájás
  • az állkapocs fájdalma
  • bakteriális fertőzések
  • megfázásos és influenzás tünetek
  • torokfájás
  • az arcmelléküreg fájdalma
  • migrén
  • fülzúgás (tinnitusz)
  • úszófül 
  • vertigó (forgó jellegű szédülés)
Továbbá a módszer támogatói, mivel hitük szerint a fejben az összes járat kapcsolatban áll egymással, úgy vélik, hogy a fülgyertyázás javítja az ízérzékelést, erősíti az agyat, tisztítja a vért, javítja a keringést, kitisztítja a fejet, javítja a látást, sőt, még a rákot is gyógyítja.

Ezeket az előnyöket gyakran a nem egészségügyi szakemberek számára tudományosnak ható módon mutatják be. 

A terapeuták akár további előnyöket is kilátásba helyezhetnek. 

Valóban hatásos a fülgyertyázás?

Gondolkozzunk el rajta: az FDA soha nem engedélyezte a fülgyertyázást semmilyen orvosi alkalmazásra. Sőt, lefoglalta a fülgyertyázáshoz szükséges termékeket, és megfenyegette a fültölcsérezéshez való gyertyákat importáló gyártókat.

Számos más ország kormányzata is törvényellenesnek nyilvánította a fülgyertyák importálását és forgalmazását.

A tudományos kutatás továbbá a fülgyertyázási eljárás legtöbb elemét megcáfolta.
Először is, a legtöbb gyertyaláng nem hoz létre elegendő szívóerőt ahhoz, hogy folyadékot húzzon ki a fülből. A fülzsír ráadásul ragacsos és ellenálló is. Ha megkeményedik, szinte lehetetlen ilyen módon eltávolítani.

A fülgyertya által létrehozott hőmérséklet általában nem elég magas a fülzsír felpuhításához. Egyes esetekben a kutatók a fülgyertyázás után több fülzsírt találtak a fülben.
Végül pedig a fülgyertyában lévő maradványanyag — amely állítólag a kihúzott törmelék — általában nem más, mint égett paraffin és textil. Ha a fülgyertyát magában meggyújtjuk, — a fültől távol — ugyanolyan sötét belső maradványanyag keletkezik. 

Nem maradt semmi, amely tudományosan alátámasztaná a fülgyertyázás hatékonyságát. Legjobb esetben is egy igen kockázatos placebo.

A fülgyertyázás veszélyei

A fülgyertyázás számos okból, így például a fent említett okokból nem ajánlott.

Továbbá alapvetően nem is kell eltávolítani a fülzsírt. A fülzsír védi a fül belsejét a portól, az elhalt bőrsejtektől, a hajszálaktól, a baktériumoktól, a gyulladástól és sok minden mástól. Továbbá síkosítja is a fület és segíti az öntisztulást (összegyűjti a törmeléket, majd magától távozik). Ezért nem javasolják az egészségügyi szakemberek a fültisztító pálcák alkalmazását a fül tisztítására, és ezért ellenzik általánosságban a legtöbb otthoni fültisztító eljárás használatát.
Nő fültisztitó pálcikát használ
A másik dolog, hogy a fül hihetetlenül érzékeny szerv, és soha nem szabad magas hőmérsékletnek, például nyílt lángnak kitenni. Ez súlyos sérüléseket okozhat. A lecsöppenő gyertyaviasz megégetheti az arcot, a nyakat és a fejbőrt. A fülbe bekerülő forró cseppecskék károsíthatják a hallójáratot, átlyukaszthatják a hártyákat, valamint vérzést, fertőzést és hallásvesztést okozhatnak. 
Ha nem is égeti meg magát, a fülgyertyázás mélyebbre tolhatja a fülzsírt a fülbe. Egyes esetekben apró hamu- és porszemcsék rakódnak le a fülben. Ezek eltávolítása a későbbiekben szakorvosi segítséget tehet szükségessé.

Míg a fülgyertyázás leggyakoribb mellékhatása a viasz okozta égés, az is előfordul, hogy különféle tárgyak felgyulladnak a beavatkozás során. A haj és a ruházat különösen gyúlékony.
Ezek a kockázatok exponenciálisan fokozódnak gyermekek esetében.

Sajnos még csak nem is ezek a fülgyertyázás okozta legnagyobb lehetséges veszteségek. Időt és pénzt is veszíthetünk vele. Továbbá sokan választják a fülgyertyázást akkor, amikor az alapbetegségük miatt orvoshoz kellene fordulniuk. Így ahelyett, hogy alapos hallásvizsgálatra kerülne sor, és szakszerűen megállapítanák a betegség lefolyását (valamint elvégeznék a szükséges kezelést), a betegek kénytelenek az elszenvedett égéssel és az ennek során elveszített pénzzel foglalkozni.

Ha úgy érzi, hogy eldugult a füle, vagy azt gondolja, hogy túl sok fülzsír van a fülében, minden esetben beszéljen a hallásgondozásban jártas szakemberrel. Magas szintű szakellátást vehet igénybe, amelyet nem helyettesít egy gyertya.

Hogyan tudom biztonságosan eltávolítani a fülzsírt?

Fülét fogó férfi
A rövid válasz: egyszerűen hagyja magától távozni. 

Ha a felgyülemlett fülzsír fülfájást okoz vagy rontja a hallását, minden esetben beszéljen a hallásgondozásban jártas szakemberrel. 

A fülzsír eltávolítása nagyon gyakran végzett beavatkozás, és a fül-orr-gégész szakorvosok számos kifejezetten erre a célra kialakított eszközzel rendelkeznek a felhalmozódott fülzsír biztonságos kikaparására, kiszívására, illetve kiöblítésére.
Ha további tájékoztatást szeretne, olvassa el az otthon alkalmazható biztonságos fültisztító módszerekről szóló írásunkat (angolul).