Memóriajátékok időseknek

A kognitív képességekről

A kognitív képességek az emberei agyban működő „szerszámok”, amelyek lehetővé teszik, hogy felfogjuk és megértsük az elgondolásokat és ötleteket, az emberi kapcsolatok fenntartását és azt, hogy részt vehessünk az életben. Másképpen fogalmazva a kognitív képességek révén szerzünk ismereteket, és értjük meg azokat öt érzékszervünk segítségével.

Ezek a képességek életünk első éveiben fejlődnek ki bennünk, ez az életszakasz tehát döntően fontos abból a szempontból, hogy hogyan viszonyulunk a környezetünkhöz. Bár a kognitív képességeknek köszönhetően számos készséget ki tudunk fejleszteni, azok nem örökre szólnak, és ahogyan öregszünk, ezek a készségek együtt öregszenek velünk.

Miért gyengülnek ezek a képességek öregkorban?

Az öregedés sok mindent megváltoztat az agy működésében. A leggyakoribb változások közé tartozik az információk feldolgozásának képessége. Az öregedés a viselkedésben is sok változást hoz, pl. mivel nyugdíjba vonulunk, kevesebbet találkozunk a rokonainkkal, kevesebb testi megterhelést igénylő tevékenységet végzünk és egyéb hasonló okokból.

Az ember 30 éves korára éri el kognitív képességeinek csúcspontját, és ez az állapot 50 éves koráig áll fenn. Noha nincs általános érvényű szabály, feltételezhetjük, hogy az információfeldolgozás képessége az 50. életévtől kezdve csökken.

Ez természetes folyamat, a viselkedés és az agy funkcióinak változásait a következők gyorsítják:
  • az értelmezési képesség csökkenése;
  • a gondolkodási képesség csökkenése;
  • nehézségek az egyszerű tevékenységek elvégzése során;
  • memóriazavarok;
  • a figyelem képességének hanyatlása.
Szeretnénk hangsúlyozni, hogy ezek a test öregedésének természetes velejárói, nem pedig aggodalomra okot adó jelenségek. Ha azonban a kognitív hanyatlás a szokásnál gyorsabb, olyan betegségek alakulhatnak ki, mint az Alzheimer-kór.

Az idősebbeknek ajánlott rendszeresen felkeresniük az orvost, és vizsgálatokon részt venniük, valamint figyelniük arra, hogy nem viselkednek-e szokatlanul. Ezek segítséget nyújtanak a gondtalan öregedéshez.

Hogyan segítenek a memóriajátékok az idősebb embereknek?

Az emberi agy az izmokhoz hasonlóan működik, ezért a gondolkodás serkentése érdekében életkortól függetlenül az agyat is tornáztatni kell. Idős korban a testben jelentkező lerakódások elősegítik ennek az úgynevezett izomnak a sorvadását. Az agy további működése úgy biztosítható, ha tornáztatjuk.

A memóriajátékok egyszerű és rendkívül hatásos fegyvert jelentenek e probléma ellen, mivel ösztönzik a gondolkodási-, emlékező- és információtároló képességet. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan játékot, amellyel az idősebbek karbantarthatják a memóriájukat.


Különbségkereső

Ezt a játékot a gyerekek nagyon jól ismerik, és az idősebbek agyműködésének serkentésére szolgáló egyik leghatékonyabb módszer. A játék lényege, hogy két látszólag egyforma, csupán apró részletekben eltérő képen meg kell találni a különbségeket. A gyakorlat edzi a észlelés képességét és az analitikus képességet. Különbségkereső képek elektronikus formában is léteznek, az interneten található képeket pedig ki is lehet nyomtatni.


Keresztrejtvény

A keresztrejtvény az idősek jó barátja. A legtöbben azonban nem is sejtik, hogy ez a hobbi sokkal hasznosabb a memóriájuk számára, mint azt először gondolnák. Kiváló játék, mivel az ismeretlen szavak keresése serkenti az agyműködést. Ez az inger szellemi táplálékként funkcionál, és az agy egyre többet igényel belőle. A hagyományos keresztrejtvényekhez könnyű hozzájutni, újságokban vagy elektronikus formában egyaránt.


Kártyajátékok és dominó

A kártyajátékokhoz, illetve a dominóhoz nyerési stratégiára van szükség, ami ösztönzi a koncentrációt, a gondolkodást, ennek következtében a memóriát is serkenti. További előnyük, hogy ápolják a társas kapcsolatokat, mivel másokkal, csoportban játszhatók.


Képpárosító játék

A játék egyedül is játszható, másokkal vetélkedve azonban sokkal szórakoztatóbb. A lényege, hogy meg kell találni az asztalon fix helyen fekvő képpárokat. Az agynak a játék megnyerése érdekében információkat kell tárolnia. A játék ezenkívül az egészséges versenyszellemet is fejleszti.

Hogyan vehetők rá a játékra az idősebbek?

Bármilyen hasznosak is ezek a játékok, tudjuk, hogy nem egyszerű rávenni az időseket arra, hogy részt vegyenek efféle tevékenységekben. Fontos kideríteni, hogy az érintett idős embernek oly mértékben csökkentek-e a képességei, hogy szégyent érez emiatt, vagy hogy csak korlátozottan tud-e részt venni a játékban. Ha valaki egyre inkább kerüli az interakciót, annak egyik fő oka a siketséglehet.

Ilyen esetben megfelelő segítséget kell keresni, pl. hallókészülékrevan szükség, ami segít visszaállítani a hallóképességet, ezáltal az érintett személy újra részt vehet a társasági életben.

Az idősebbek érdeklődését is felkeltik a különleges, vicces és izgalmas dolgok. Vonja be a többi családtagot is, és teremtsenek kellemes légkört. Ne legyen túl szigorú a játékban, és lehetőleg ne szálljon be az idősebb családtag helyett, ha az lassabban boldogul.

Sokan nem is tudják, milyen fontosak idős korban a memóriajátékok, pedig hatékonyságuk bizonyított, és több ezer emberen segítenek.

Legnagyobb előnyük, hogy anyagi és kivitelezési szempontból is mindenki számára könnyen elérhető megoldásról van szó. Szerezzen be tehát memóriajátékokat az idősebbeknek, és könnyítse meg ezt az életszakaszt szerettei számára!

Önnek vagy valamelyik hozzátartozójának hallásproblémája van? Tegye meg az első lépést, és kérjen időpontot egy ingyenes hallókészülék-bemutatóra – tapasztalni fogja a különbséget.