Ugrás a tartalomra

Keresés űrlap

Header content block

06 80 182 182

Hallókészülékek

Itt találhatók a hallókészülékekkel kapcsolatos kérdések és válaszok.

Mi a hallókészülék?

A hallókészülékek kiegyenlítik a halláscsökkenés mértékét. Pontosan azokon a területeken erősítenek, ahol a hallást támogatni kell. Ehhez minden hallókészülék mikrofonnal, erősítővel és hangszóróval rendelkezik. Ezeknek az alkotóelemeknek a műszaki fejlettsége és a hallókészülékekkel foglalkozó technikus által programozott együttes működésük határozza meg az új, jó hallás minőségét. A különböző hallókészülék-modellek alakjukban, színükben, erősítőteljesítményükben és viselési kényelmükben térnek el egymástól. Az ügyféllel folytatott beszélgetés során a technikus olyan hallókészülékeket javasol, amelyek az ügyfél egyéni igényeinek és kívánságainak minden területen a legmegfelelőbbek.

Szükségem van hallókészülékre?

A halláscsökkenés leggyakrabban lappangva és észrevétlenül fordul elő. A barátoknak vagy a családtagoknak gyakran előbb feltűnik a halláscsökkenés, mint magának az érintettnek, akinek a figyelmét ők hívják fel erre, például a túl hangos televízió miatt. Figyelmeztetik Önt a barátai vagy családtagjai arra, hogy túl hangosan hallgatja a televíziót? Vagy úgy gondolja, hogy a beszélgetőtársai nagyon halkan vagy suttogva beszélnek? Ezek mind a halláscsökkenésre utaló jelzések lehetnek. Végeztessen hallásvizsgálatot, és derítse ki, hogy romlott-e a hallása. Ha igen, akkor fülész szakorvossal vizsgáltassa meg a hallását. Ő megmondja majd Önnek, hogy segíthet-e egy hallókészülék a hallóképessége javításában.

Kell-e viselnem a hallókészüléket, ha azt felírták nekem?

A hallás egy agyi tevékenység, amely az idegek csatlakozásán keresztül zajlik. Minél hosszabb ideig esik ki a gyakorlatból a hallás a halláscsökkenés miatt, annál tovább tart a lehető legjobb hallóképesség visszaállítása. Ezért ajánljuk, hogy a halláscsökkenés megállapítását követően haladéktalanul forduljon egy hallókészülék-technikushoz, aki megkeresi Önnek a megfelelő hallókészüléket.

Milyen különböző hallókészülékek állnak rendelkezésre?

Vannak fül mögötti hallókészülékek (BTE hallókészülékek) fülben viselhető hallókészülékek (ITE hallókészülékek).

A BTE készülékek a fülkagyló mögött helyezkednek el, leggyakrabban csak néhány gramm súlyúak, és egy hangtömlő segítségével különböző módokon csatlakoztathatók a hallójárathoz. A BTE készülékek nyitott és zárt rendszerként léteznek. Nyitott rendszer esetén a tömlő rendkívül vékony és nem feltűnő. Rögzítése egy kicsi, nem látható eszközzel történik a hallójáratban. Zárt rendszer esetén a tömlő a hangot egy méretre készült alkatrészhez vezeti, amely lezárja a hallójáratot. Ezzel nagyobb erősítés érhető el.

Az ITE hallókészülék méretre készül, és a fülben helyezkedik el. Három változata létezik: A hallókészülék a teljes fülkagylót kitölti, a hallókészülék a hallójáratban helyezkedik el és csak kismértékben látható, vagy a hallókészülék teljesen a hallójáratban van és egyáltalán nem látható. Ezeknek a hallókészülékeknek a kis szerkezeti formáját jelentősen befolyásolja a hallójárat átmérője és elhelyezkedése. Túl szűk hallójárat esetén ez a típus nem jöhet számításba. Ezenkívül a halláscsökkenés meghatározott fokától ez a technika nem elegendő, mivel ezeknek a készülékeknek a teljesítőképessége korlátozott. A BTE és ITE hallókészülékek a leggyakoribb megoldások.

Emellett vannak egyedi típusok, például hallószemüvegek, csontvezetéses hallókészülékek, beültetett hallókészülékek vagy Cochlearis implantátumok. A GEERS hallókészülék-technikusa az Ön egyéni igényei szerint tesz javaslatot a hallókészülékre.

Léteznek láthatatlan hallókészülékek?

Vannak olyan hallókészülékek, amelyek teljesen a hallójáratban helyezkednek el, és ezért nem látható módon lehet őket a fülben viselni. Az ún. fülben viselhető hallókészülékek csak meglehetősen nagy hallójáratok esetén és a nagyothallás bizonyos mértékéig megfelelő. Bár a többi hallókészülék nem láthatatlan, a kis építési szerkezetnek és a választható színnek (bőr színű vagy a hajnak megfelelő színű) köszönhetően alig tűnnek fel.

Feltétlenül két hallókészüléket kell viselnem, vagy elegendő egy hallókészülék?

Az emberi hallás a sztereofónia elvén működik, és két egymástól független forrásra, a két fülünkre támaszkodik. Ha mindkét fülénél halláscsökkenés tapasztalható, két hallókészüléket kellene viselnie. Egyébként előfordulhat, hogy ha csak az egyik fülét látja el hallókészülékkel, a nem gondozott füle elfelejti a hallást, hasonlóan a nem edzett izmokhoz. Ennek az a következménye, hogy ha ehhez a füléhez később szeretne hallókészüléket vásárolni, ez csak nagy igénybevétellel tehető meg. Ebben az esetben csak mindkét oldali ellátással tudja meghatározni hogy melyik irányból érkezik zaj vagy beszédhang. Az utcai közlekedés során éppen ez mentheti meg az életét. A beszédet ugyanígy csak mindkét oldali ellátással tudja kiszűrni a „zavaró zajok“ közül. Alapvetően azonban a következő érvényes: Ha a halláscsökkenés csak az egyik fülét érinti, csak azt kell ellátni hallókészülékkel. A megfelelő irányú hallást akkor az Ön egészséges füle segíti.

Helyreállítható a hallókészülékkel az eredeti hallóképesség?

Az eredeti hallóképesség a hallókészülékkel nem teljesen, de azt megközelítően helyreállítható. A halláscsökkenés mértékétől függően vannak különbségek. Ezzel kapcsolatban szívesen adnak Önnek részletes tájékoztatást a több mint 24 magyarországi GEERS szaküzletben dolgozó hallókészülék-technikusok.

Milyen drága a hallókészülék?

Hallókészülékek különböző áron kaphatók. A választék az egyszerű, felár nélküli alap hallókészüléketől (a betegbiztosító vállalja át az összeget) az akár 3000 eurós csúcsteljesítményű hi-tech készülékekig terjed. Hogy melyik hallókészülék alkalmazására kerül sor, az Ön adott hallásának állapotától és a hallókészülékkel szemben támasztott igényeitől függ. Nincs olyan hallókészülék, amely mindenkinek megfelelne. Az állami betegbiztosítók hallókészülékenként legalább 360 € fix összeget fizetnek. Az olyan hallókészülékek esetén, amelyek ára az alapösszeget meghaladja, az állami betegbiztosítók ugyanúgy kifizetik az alapösszeget, így a szóban forgó összeg Önre eső része csökken. A magán betegbiztosítók hozzájárulásai erősen eltérnek egymástól, és ezeket az egyes esetekben külön kell meghatározni.

Hol vásárolhatok hallókészüléket?

Mivel a hallókészüléket az Ön egyéni hallóképességéhez kell beigazítani, kizárólag szakkereskedésben vásárolja meg. Egyszerűen térjen be magyarország 24 GEERS szaküzletének egyikébe.

Kipróbálhatom a hallókészüléket vásárlás előtt?

A GEERS üzletei lehetővé teszik, hogy a hallókészüléket ingyenesen és kötelezettségvállalás nélkül próbálja ki saját környezetében. Csak ezután kell eldöntenie, hogy szeretné-e megvásárolni a készüléket.

Hogyan állítják be a hallókészüléket az egyéni hallási állapotomhoz?

A GEERS beállítási eljárásával történik a hallókészülék beállítása az Ön hallásának állapota szerint. Az audiohelyiségünkben ehhez olyan hangspektrummal vesszük körül Önt, amely megfelel az átlagos hétköznapok természetes hangjainak és zajainak. Ezután együtt megbeszéljük az adott hallási benyomásokat, és ennek alapján választjuk ki a hallókészülékeket, amelyeket ingyenesen és kötelezettség nélkül otthon tesztelhet. A hagyományos beállítási eljárásokkal összehasonlítva ügyfeleink részt vesznek benne, és nemcsak mellékszereplői saját hallókészülékük beállításának.

Mennyi ideig használható egy hallókészülék?

A hallókészülék élettartama jelentős mértékben függ az ápolásától, a rendszeres karbantartástól, a viselési környezet hatásaitól és az alkotóelemek elhasználódási tulajdonságaitól. Már a hallókészülék beállításakor ápolási utasításokat kap a technikustól. A hallókészüléket viselők közül sokan megvásárolják a szárítóeszközt is, amely éjszaka kivonja a káros nedvességet a hallókészülékből. A rendszerek rendszeres karbantartásához a GEERS technikusa ellenőrzési időpontokat ajánl fel. Ennek ellenére nem zárhatók ki a hallókészülék élettartamát károsan befolyásoló hatások, pl. az izzadság, a levegő páratartalma, a napsütés miatti felmelegedés, a téli hideg miatti lehűlés, a futás, sport közben előforduló rázkódás stb. Ennek ellenére csodálatos, hogy a hallókészülékek éveken át képesek a működésre. A hallókészülék élettartamának kritikus határa a tapasztalatok szerint kb. 5-6 év. Ezután a javítások gyakoribbá válnak, és a rendszerek teljesítménye erősen csökken. Ez érthető, ha figyelembe vesszük, hogy ezen idő alatt milyen hosszú ideig használjuk a készülékeket. Napi 12 órás viselés esetén ez 5 év alatt több mint 21000 órát jelent. Összehasonlításképpen: Egy sztereó berendezés, amely naponta 4 órát működik, 5 év alatt csak kb. 7000 órányi működést ér el, miközben környezeti hatások alig érik.