Ugrás a tartalomra

Keresés űrlap

Header content block

06 80 182 182

Hallásvizsgálat

Itt találhatók a hallásvizsgálattal kapcsolatban gyakran feltett kérdések.

Mire való a hallásvizsgálat?

A hallásvizsgálat a halláscsökkenés és a hallószerv (középfül, belsőfül) egyéb eredetű elváltozásainak megállapítására szolgál. A halláscsökkenés lappangva,évek alatt (5-10év is kehet) észrevétlenül alakul ki .Kivételt képez ez alól az örökletes (vele született) eredetű, és a valamilyen baleset, zajártalom vagy gyógyszeres kezelés (mellékhatása) következtében kialakult idegi halláscsökkenés. Minél korábban ismerünk fel egy halláscsökkenést,annál inkább tudunk korszerű, modern megoldást javasolni annak ellátására. A kezdeti stádiumban levő halláscsökkenések ellátása spontán elfogadás szempontjából nézve is sikeresebb.

Milyen életkortól ellenőriztessem a hallásomat?

A halláscsökkenés az 50. életév betöltését követően fordul elő leggyakrabban. A környezeti zaj hatásainak hallásunk folyamatosan ki van téve (utca, munkahely, zenehallgatás, szabadidő stb.), a világ is egyre zajosabbá vált körülöttünk az elmúlt évtizedek során.

Milyen gyakran végeztessek hallásvizsgálatot?

Hallását éventeellenőriztesse! Amennyiben hallásában eltérés mérhető, de Ön ezt még nem észleli a kontroll hallásvizsgálatok során, többek között az is megállípítható, hogy hallása az előző év/évekhez képest romló tendenciát mutat-e, vagy stagnál.

Hol jelentkezhetek hallásvizsgálatra?

Hallásvizsgálatra bármelyik GEERS szaküzletben jelentkezhet. Jelenleg országszerte 24 szaküzletünk közül választhatja ki lakóhelyéhez a legközelebbit. Hallásvizsgálatra mindenki jelentkezhet, aki többet szeretne tudni hallásáról, vagy egész egyszerűen csak kíváncsi. Nálunk nincs szükség beutalóra!
A várakozások elkerülése érdekében javasoljuk, hogy telefonon, vagy akár személyesen előzetesen egyeztessen időpontot.

A hallásvizsgálat díjköteles?

A GEERS szaküzleteiben a hallásvizsgálat kivétel nélkül ingyenes. Felmerülő panasz, kérdés esetén fül-orr-gégész szakorvos áll konzultáció céljából rendelkezésére.

Hogyan zajlik egy hallásvizsgálat?

A hallásvizsgálat során a hallóképesség meghatározására kerül sor. A mérés egy erre a célra kialakított hangszigetelt helyiségben történik. A mérést modern, kalibrált mérőműszerrel (audiométer) végezzük. A méréshez egy fejhallgatót helyezünk a fejére, melyből halk hangok lesznek hallhatóak – ezek hangszíne a magastól a mélyig váltakozik a frekvencia skála teljes menetében – amennyiben a mérőhang éppen hallhatóvá válik a fül számára, egy előzetesen egyeztetett jelzés szükséges, ez történhet pl.: kéz felemeléssel az adott oldalon, jelzőgomb megnyomásával stb.A hallásvizsgálat végén rendelkezésre áll a hallásgörbe (audiogram), mely alapján egy személyreszabott tanácsadás ill. egyéni hallásprofil készítése válik lehetővé.