Ugrás a tartalomra

Keresés űrlap

Header content block

06 80 182 182

Tinnitus

A világon több százezer ember szenved állandó fülzúgástól, mely a nap 24 órájában egy folyamatos zavaró háttérzajjal (csengés, súgás, zümmögés) nehezíti meg életét. Ne hagyja, hogy egy ilyen zavaró tünet uralkodjon a mindennapjai fölött! Adjon esélyt a javulásra!

Mi is az a tinnitus, ismertebb nevén, fülzúgás?

muschelfrau_geers_huA fülzúgás vagy fülcsengés – latinul tinnitus – inger hiányában fellépő zúgó hangérzet. A kellemetlen zaj – mely egyik vagy mindkét fül esetében is tapasztalható - szinte bármilyen frekvenciájú lehet. Időszakosan vagy állandóan is jelentkezhet, és olykor valamilyen háttérben meghúzódó egészségügyi problémára hívja fel a figyelmet.

Röviden mondhatjuk, hogy minden olyan hang jelenléte a fülben vagy a fejben, ami nem a környezetből, azaz emberi szervezeten kívüli hangforrásból ered. Ezek a hangok megjelenhetnek sziszegést, búgást, ordítást jelző hangként, melyek akár szünet nélkül hallhatóak. Egyidejűleg többféle hang is felléphet. A hallott zaj erőssége nagyon egyéni. Legtöbbször csendes környezetben a legkellemetlenebb. Tartós fennállása esetén gátolhatja az elalvást, a koncentrálóképességet, egyre jobban zavarhatja a mindennapi életet. Ezek a tünetek elterelik a páciens figyelmét, zavarja a gondolkodást, fejfájást és egyensúlyzavart, alvászavart okozhat, ami akár szorongásig , sőt depresszióig is vezethet. Tönkreteheti a környezettel való viszonyt, lehetetlenné teheti a szociális beilleszkedést.

A fülzúgás komplex és hosszadalmas kezelést igénylő kellemetlen jelenség. Ha egyszer a fülzúgás krónikussá válik, akkor a zavaró hangot az agykéreg hallásközpontja tárolja. Minden fül által érzékelt inger itt halad keresztül és itt is kerül feldolgozásra. Egy régóta tartó fülzúgás a hallókéreg idegsejtjeinek ismétlődően hibás működését okozza. Az idegsejtek szorosabb kapcsolatot kezdenek kialakítani egymással, aminek a következménye, hogy a fülzúgás állandósul. Ekkora pedig már az agy meg is tanulta a szellemhangot.

Speciális esetek lehetnek a zaj traumák, akut halláscsökkenés vagy a középfülgyulladás. Ugyanúgy, mint a rendellenes vérnyomás vagy más anyagcsere rendellenesség, ez is károsodást okozhat a hallórendszer sejtjeiben. A stressz, az izomfeszültség és az alvás hiánya szintén okozhatja a fülzúgást.

comfortable-tinnitus-relief GEERS

A legfőbb kezelési mód, amit javasolt, a hallókészülék, mivel szinte minden fülzúgással rendelkező páciensnél fellelhető halláscsökkenés. Egy hallókészülék akár teles mértékben javíthat életminőségükön, a megfelelő beállításokkal.

Keresse fel 29 szaküzletünk egyikét ahol szakemberek egy komplett audiológiai vizsgálatot végeznek és zükség esetén a helyszínen fül-orr-gégész szakorvosainkkal is díjmentesen konzultálhat.

Időpont egyeztetés

Ossza meg ismeröseivel: