Ugrás a tartalomra

Keresés űrlap

Header content block

06 80 182 182

Ingyenes hallásvizsgálat

Jelentkezzen ingyenes hallásvizsgálatunkra, 29 Geers szaküzletünk egyikébe.

Halláscsökkenés

A hallás csökkenése minden embert érinthet, kortól-, nemtől-, munkától és szociális környezettől függetlenül. Annak ellenére, hogy a nagyothallás a népesség nagy részét érinti, ritkán foglalkozunk vele nyilvános témaként.

A számok önmagukért beszélnek:

  • Világszerte 500 millió ember küzd valamilyen hallás problémával
  • Európában körülbelül 70 millió ember érintett
  • Magyarországon minden 10. ember érintett
  • A statisztikák szerint a 65-70 éves korosztály 25%, a 70 év felettiek 35-40 % szenved különböző mértékű halláskárosodást

Az érintett emberek közül sokan csak akkor fordulnak először tanácsért - fül-orr-gégész szakorvoshoz , audiológushoz, esetleg hallásakusztikushoz -, ha hallással kapcsolatos problémáik az idő elteltével fokozódnak és a mindennapokban, komoly problémát okoznak. Egy 2003-as statisztika alapján az először fellépő hallás probléma megjelenésétől, a szakorvos vagy audiológus/ akusztikus felkereséséig átlagosan 10 év telik el.

Ilyen hosszú idő elteltével a halláscsökkenés mértéke olyan előrehaladottá válik, hogy a lehetőség szerinti legjobb hallásjavítás nem minden esetben érhető el. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a hallókészülékkel való ellátás sikere a korai ellátáson és viselés rendszerességén múlik. Halláscsökkenésnél az agy a beszédet másképpen dolgozza fel és - továbbítja, mint egy egészséges hallásnál. Hallókészülék viselés kezdetén, az agy a beszéd feldolgozását újra tanulja, mivel a hallásveszteség miatt, az ellátásig eltelt hosszú idő alatt „elszokott” a hallástól. Az agynak újra kell tanulnia az „elveszettnek hitt” beszéd-, és környezeti hangok felismerését – immáron egy hallókészülék segítségével, mely a halláscsökkenésből adódó deficitet kompenzálja.


Naqyothallás és az okai

A nagyothallásnak különböző okai lehetnek, melyeket az alábbiakban foglalunk össze röviden:

A középfül problémájából eredő vezetéses típusú halláscsökkenés

Ebben az esetben a hang továbbjutása nehezített vagy akadályba ütköző. Ez a jellegű probléma sok esetben már előrehaladott stádiumú, de van, mikor fül-orr-gégész szakorvos által kezelhető, korrigálható.

A belső fül problémájából eredő idegi típusú halláscsökkenés

Ez a fajta nagyothallás, a fiatal- és az idős korosztályt egyaránt érintheti, de az idősebb embereknél fordul elő leginkább. Ebből kifolyólag gyakran, - a nem túl szépen hangzó -„időskori nagyothallásnak nevezik. Ezekben az esetben a csigában található szőrsejtek károsodtak , ebből kifolyólag működésük korlátozott vagy teljesen működés képtelen. A személyre szabott beállítású hallókészülék optimális lehetőséget nyújt a nagyothallás kompenzálására. Ez a fajta nagyothallás legsikeresebben a tudomány mai állása szerint hallókészülék ellátással kezelhető legmegfelelőbben.

Veleszületett nagyothallás

Ez a nagyothallás(típus) az újszülöttek 1-2%-át érinti: Az okok között szerepelhet örökletes genetikai elváltozás, a veszélyeztetett terhesség vagy terhesség alatt lezajlott fertőző betegség. A fertőző betegségek születés után is veszélyeztethetik a gyermek hallásképességét. Csecsemőknél és kisgyermekeknél éppen ezért döntő fontosságú egy esetleges idegi halláscsökkenés korai felismerése. A beszédkészség elsajátítása és a beszéd fejlesztése akkor a legsikeresebb, ha a nagyothallás a felismerést követően azonnal hallókészülékkel lett ellátva.

nagyothallkep

Ossza meg ismeröseivel: